פוסט אורח: אל תפסיקו עכשיו – התייחסות אחרת לשביתת הסטודנטים

פוסט זה נכתב על ידי יניב ארליך. יניב למד איתי בתואר הראשון והיום עושה דוקטורט בגנומיקה של הסרטן בארצות הברית. הוא שלח את הטקסט הזה בדואר אלקטרוני לי ולחברים נוספים וברשותו אני מפרסם את הדברים כאן, בשמו, כי חשוב לי שהדברים יגיעו לכמה שיותר אנשים.

אהלן אנשים,

אתם יודעים שאני שונא מכתבי שרשרת ושאר ירקות, אבל אני מרגיש שהנושא
הזה בנפשי וממקום השהות שלי כאן בניו-יורק אין לי הרבה אפשרות להשפיע מלבד מייל זה.
בבקשה תעבירו הלאה.

ראיתי שבכלי התקשורת קיימים ספינים רבים בנושא מאבק הסטודנטים, ואף קראתי
בסבלנות את הפרוטוקול הארוך של ועדת החינוך התרבות והספורט של הכנסת
בנושא. נראה לי שנשמעות עובדות רבות שלעיתים משמעותם איננה ברורה די, אני מעונין
להגיב לחלק מהטענות מצד הממשלה בתור דוקטורנט שלומד כאן בארה"ב ואף מלמד בבתי
ספר תיכוניים (מעיין תוכנית פר"ח):

1. שכר לימוד דפרנציאלי ("המודל האוסטרלי") – שכר לימוד דפרנציאלי אומר גם שאתה
משלם בהתאם לקורס אותו אתה לוקח. שעור עיוני עולה פחות מאשר שיעור מעשי. מעבדה
מסוימת עלולה לעלות יותר ממעבדה אחרת. בקיצור, כשאח שלכם יבנה את תוכנית הלימודים שלו, הוא יצטרך לבחור טוב טוב מה הוא לוקח ומה לא. למקצועות מדעיים וביולוגיה בפרט זה מכת מוות. אתם לא רוצים מדענים שבסיס ההשכלה שלהם נקבע על פי מחיר הציוד לקורס מסוים. זה אומר שאם אתה בא ממשפחה לא מבוססת אתה תאלץ להתרחק ממעבדות 'רטובות' למשל. תרצה מעבדה באנטומיה להכרת מבנה המח – תעבוד עוד שנה לפני התואר. זה מסוכן!

2. שכר הלימוד בארה"ב הוא הרבה יותר גבוה – שטות גמורה. נכון שבאוניברסיטה פרטית, שהממשלה בה לא ממנת את הלימודים (הרווארד, MIT וכו') אתה משלם יותר, אבל
ב-state universities, בהנחה שאתה תושב המדינה, אתה משלם לא הרבה יותר: מי שלא מאמין יבדוק למשל כאן או למשל כאן.
כשהאוניברסיטה תראה כמו הרווארד נשלם כמו הרווארד. חוץ מזה שגם כמות המלגות כאן היא לא תאמן…

יתר על כך:

(1) שכר המינימום כאן הרבה יותר גבוה מהארץ.

(2) בארץ אתה חי 3 שנים של צבא על חשבון ההורים + 3 שנים לימודים.
כאן בשלוש שנים האלה אתה לומד.

(3) רק בארץ יש קורסים ל-200 איש ביחד. אין כמויות כאלה כאן.

לממשלת ישראל יש עודף תקציבי בשנים האחרונות!! – יש מאיפה.

3. הסטודנטים דואגים רק לעצמם – אחרי שלוש שנים ש"עשו לביתם" בצבא (וחלקם אף
לאחר שנת שירות) מגיעים הסטודנטים לאוניברסיטה:

20% מהם משתתפים תמורת שכר זעום בפרויקט החונכות הגדול בעולם.

אחרים מעבירים שעורים לציבור הרחב.

חלק קטן מהם מקים כפר.

ויש סתם כאלה שבאים מיד כשראש הממשלה ושר הבטחון שלהם מחליטים לצאת למערכה (אה..מלחמה בעצם..)

אני רוצה לחזור לארץ, שהילדים שלי ילמדו בארץ ושנוכל לעמוד בזה כמשפחה. אני רוצה שהם יבחרו מסלול לימוד בהתאם לעניין ויכולות ולא בהתאם למצב המינוס בחשבון. המאבק שלכם ממש חשוב. אני לא פוליטיקאי של האגודה – בבקשה אל תשברו!!! אתם תצטערו על ×–×” עוד שנתיים…

4 תגובות בנושא “פוסט אורח: אל תפסיקו עכשיו – התייחסות אחרת לשביתת הסטודנטים

  1. מאת סטודנטית שמשלם ביוקר על כלום. בתאריך :‏

    הבעיה שיש כמה ילדים מפונקים שחיים על הויזה של אבא ולא מעניין אותם שכר הלימוד, לכן דורשים לחזור ללימודים…..בגלל אלו הסטודנטים שבקושי גומרים את החודש- לא מצליחים להשיג את מבוקשם בשביתה!!!
    נושא המלגות בארץ הוא מביך ורמת החיים כאן הוא גבוה ביחס למשכורות בשוק וזה לא חדש! לכן המצב רק ידרדר… ולכן ילדים מוצלחים עם פוטנציאלים מהפריפריה רק אחוז קטן מהם מגיע ללימודים אקדמיים. מילא -אם מקומות עבודה לא היו מבקשים דרישת מינימום של תואר אקאדמי לתפקיד ×”×›×™ זוטר שקיים, אז ×”×™×” לכולם הזדמנות לחיים בכבוד, אבל גם דרישות בשמיים וגם לוקחים מהסטודנטים הזדמנות ללמוד ולהתקיים בכבוד……..עד לאן?

  2. כתבת יפה.
    בעיניי, אין מנוס מלהוריד את שכה"ל- לא הלוואות סטודנטים, שבכל שנה נשאר עודף מהן בקופה (ואם בביולוגיה עסקנו- מי מסוגל להחזיר הלוואה בזמן התואר השני, או- מי מסוגל להתפרנס מתואר ראשון בביולוגיה?), ולא מלגות, שקיימות לא מעט מהן, רק שאינן מובאות לידיעת ציבור הסטודנטים באופן מסודר (אין אף גוף, ועדה, או פרסום שנתי שיאגד את המלגות באופן מסודר, כך שחלק גדול מהן, איזוטריות יותר או פחות, בכלל לא נדרשות). הורדת שכר הלימוד תוריד את הנטל ישירות ממעמד הביניים, כנראה המגזר הסחוט ביותר במדינה.
    למרבה הצער, הפקולטה לביולוגיה באוניברסיטת ת"א (טפו!) משתמשת גם בשביתה כדי לנגח בתלמידים ומוכיחה ששביתה או לא, מנוולים נשארים מנוולים.

  3. תשמע, אני מסכים עם כל הנימוקים שלו (פלוס שינויים, הרחבות וכו') – אבל לא עם המסקנה הסופית. לדעתי, דרישות הסטודנטים מוצדקות ב – 100%, אבל השביתה כרגע מוטעית.

    למה? מאלף ואחת סיבות. שביתה היא נשק סופ-סופי-סופני, שצריך להשתמש בו כפתרון אחרון. פה שלפו אותו עוד לפני המערכה האחרונה. מלבד זאת, שביתה מוצלחת מביאה מינימום פגיעה בשובת, ומקסימום פגיעה בזה נגדו שובתים. מצב הפוך מאשר אצלנו. שלישית, באמת שאין עם מי לדבר עכשיו. לא סוד שלאולמרט יושבים על הראש נושאים אחרים, וששר האוצר השעה עצמו. ×–×” לא מצב רגיל במדינה – וכדאי אולי לחכות עד יעבור זעם.

    יש גם רביעית וחמישית. אבל לא באתי פה לעשות לובי לנושא בו איני מעורב יותר מדי 🙂

  4. אגב, שכ"ל הוא ההוצאה הקטנה הכרוכה בלימודי תואר ראשון ושני. מה עם קיום עצמי (אוכל, מגורים) במשך שנים אלו? גם אני בשנים האחרונות לומדת בחו"ל, ומסתבר לי שרק בארץ כל הסטודנטים גם עובדים למחייתם.
    באנגליה, למשל, כל סטודנט (ששכר הלימוד שלו בערך כמו בארץ, אך בתמורה באוקספורד או קיימברידג' הוא מקבל גם מגורים, ארוחות, מנקה שמסדרת את החדרים כל יום (!), ולימודים עם פרופסורים בקבוצות של מרצה אחד על שניים שלושה סטודנטים) זכאי להלוואה ללא ריבית מהממשלה, לכיסוי הוצאות המחיה שלו בשנות הלימודים. את ההלואה מחזירים אח"×› באופן פרוגרסיבי — ככל שמרויחים יותר, מחזירים יותר. וכל ×–×” ללא ריבית, אמרתי? כך שניתן להקדיש את מלוא זמן הלימודים ללימודים, בלי לחשוש מנטל 'משכנתא' מנטרל — עד שלא תמצא עבודה לא תחזיר כלום, וגם אח"×› ההחזר בהתאם ליכולת.
    נכון, ×–×” אומר שחלק מההלואות לעולם לא חוזרות, אך מחקרים רבים מראים שהמדינה (האוכלוסיה) כולה מרויחה מהשכלה גבוהה יותר של תושביה — כך שבעצם זו השקעה מוצלחת של הממשלה, ובסוף התל"×’ הגבוהה יותר (ויותר מס הכנסה מיותר שכירים בעי=לי משכורות גבוהות) יחזיר את מה שההלואות לא החזירו.

    מודל להתקנא בו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.