הדים מן האמבט – ינואר 2008: איך הפסקתי לפחד והתחלתי לאהוב אלקטרוניקה

שנים על גבי שנים שלא אהבתי אלקטרוניקה. אני חושב שפשוט לא הבנתי את ×–×”. מחונן או לא, אמא, אני פשוט לא מצליח להבין את הקשקשת הגרפית הזו של מעגלים מקביליים לעומת טוריים, זרם חילופין וכל הממבו-×’'מבו שנלווה לזה – אז מה אם אני יודע לתכנת את הוידאו או לשלוח מיילים מהטלפון?

וכנראה הסלידה הזו מאלקטרוניקה הטרימה אצלי סלידה משהו ממוזיקה אלקטרונית. אני זוכר את הימים, אי שם ביסודי, שפרצה לה מוזיקת הטכנו ואני לא הבנתי מה רוצים מהחיים שלי. ×”×™×” לי טוב עם הגיטרות שלי. וכך ×”×™×” במשך שנים ארוכות כסוגת האלקטרוניקה התרחבה ואני שמתי את עצמי מחוץ לתמונה. האמת שזה מאפיין את סגנון ההאזנה המוזיקלי שלי של אותה תקופה – הייתי מאוד מקובע על ×–'אנרים ספציפיים ויתרה מכך, על אמנים ספציפיים. כל ×–×” ×”×™×” נכון עד הצבא שבו איכשהו שיטוט מקרי בשוק יצר שרשרת אירועים שסדקה את הסכר ובסוף שברה אותו.
אבל גם בתוך הפתיחות של השנים האחרונות והרעב לשמוע עוד סוגים של מוזיקה ועוד אמנים חדשים ואחרים, עדיין די התעלמתי מהסוגה האלקטרונית.

אבל כמו שאומרים, "שנה חדשה – סוגה חדשה" (כן, באמת אומרים את ×–×”! ×–×” פתגם טיחרופי עתיק ידוע!) – וכך שנת 2008 הביאה איתה שינוי. שמתי לב לפתע שמסיבות אלו ואחרות אני × ×”× ×” מהמוזיקה הזאת. ×–×” התחיל עם הצמד Justice. בסוף שנת 2007 נערך סיכום השנה המובחר של קוראי עונג שבת והצמד ×”×–×” הופיע עם אלבומו Cross (כן אני יודע שזה לא מדויק אבל אני לא יודע איך לקרוא לאלבום ×”×–×” אחרת) ונזכרתי שכשגיאחה כלל את השיר D.A.N.C.E. מהאלבום באחד מאוספי "תקשיבו רגע" שלו, הוא דווקא ממש מצא חן בעיני. אז הורדתי את האלבום והקשבתי לו בעודי קורא על סגנונות של סבאות וראו איזה פלא – רגלי החלה לקפץ באופן בלתי נשלט! ואוזניי הזדקפו להן, ושמתי לב שראשי × ×¢ ×›×” וכה בקצב ובאופן כללי הרגשתי עצמי כמי שנהנה מאוד מהדבר ×”×–×” שזורם לו לאוזניים. מה רבה ההפתעה!

ומפה לשם חיפשתי ומצאתי עוד יוצרים שכך או אחרת ניתן לשייכם לסוגת-העל האלקטרונית וגיליתי שהיי, יש שם דברים ממש טובים! כן כן, פעם הייתי מגדיר אמירה כזו ככפירה אך אני אומר בפרהסיה כיום שאפשר לעשות מוזיקה טובה גם בלי גיטרה! (ואם מוסיפים לביטים האלו גיטרות, אז מה טוב!). ספרית הז'אנר האלקטרוני אצלי באייפוד תפחה במקצת וממשיכה לעשות זאת. חדי האוזן ביניכם ודאי שמו לב שפרוייקט סינסתזיה נפתח למעשה בצלילים האלו ממש.

אז מה עושה ערן עם כל הגילוי ×”×–×”? טוב בשביל ×–×” יש את "הדים מן האמבט" שהחודש מוקדשת באופן בלעדי לסוגת-העל של המוזיקה האלקטרונית. עכשיו, תעשו לי טובה ואל תתפסו אותי במילה ותתחילו לדבר איתי על תתי-×–'אנרים – אני ממש עוד לא שם.

דיסקליימר
כרגיל, השירים מובאים פה להאזנה והנאה שלכם ואני ממליץ בחום לא להיות חרא של אנשים ולקנות את המוזיקה שעושה לכם את זה. אם אקבל פניה להסיר את אחד השירים אכבד אותה (וארגיש ממש, אבל ממש, חשוב!)

כרגיל עם הדים מן האמבט, יש שתי דרכים להאזין לאוסף. ניתן להוריד את האוסף כקובץ RAR המכיל את השירים הבודדים על ידי לחיצה כאן (למי שאין תוכנה לפתיחה קבצי ראר – לחץ כאן).

מצד שני ניתן להאזין לאוסף כמקשה אחת בסט שנרקח פה בשבילכם. אני אישית חושב שזה הרבה יותר כיף, במיוחד עם השירים האלו (ולמיטיבי ההקשבה, אי שם בסט לקראת הדקה התריסר, תוכלו לשמוע את ההדים מן האמבט בכבודם ובעצמם)

להאזנה לסט לחצו על ה-Play

[audio:http://pod.icast.co.il/317abfe0-d300-4d7d-acda-6a2d983ac452.icast.mp3]

להורדת הסט לחצו כאן עם הכפתור הימני ובחרו בשמירה

(וכמובן, הסט מתארח בעמוד שלי באייקאסט יחד עם כל הפרקים הקודמים – תודה להם!)

רשימת השירים
(הפעם, בגלל שמדובר באמנים שאני פחות מכיר – כרגע – יש לי פחות גם מה לומר עליהם. נו שוין)

1. Hot Chip – Out at the Pictures
הוט צ'יפ הם הרכב בריטי הפעיל מזה שמונה שנים. יש מי שאומר שהם חתיכים. השיר הזה הוא הפותח את האלבום החדש שלהם, Made in the Dark, שאמור לצאת בעוד מספר ימים ויהיה, לטענת החתיכים, בעל אופי רוקיסטי יותר מקודמיו.

למייספייס של הוט צ'יפ
| לרכישת האלבום

2. M.I.A. – Bamboo Banga
M.I.A. זה ביטוי בעל משמעויות רבות. המפורסמת ביותר היא Missed in Action, אגב דו"ח וינוגרד. משמעות מפורסמת פחות היא Missianic Isral Association, איגוד הישועים הישראלי. אבל בהקשר שלנו מדובר ביוצרת חתיכה, ששמה האמיתי הוא (תנשמו עמוק) מאת'אנגי ארולפראגאזם. נשבע לכם. גם היא בריטית, ממוצא סרי-לנקי. הקטע הזה לקוח מאלבומה Kala, שיצא בשנה שעברה.

למייספייס של מ.י.א. | לרכישת האלבום

3. The Knife – I Take Time
מבריטניה אנו עוברים בקו אוורירי לערבות שוודיה הקרירות, שם פועל הצמד The Knife. שני חברי הצמד הם האחים החתיכים קארין ואולוף (אחרי הפיאסקו של M.I.A. אני לא נכנס לשמות המשפחה שלהם). משום מה הם מסרבים ליחסי ציבור, לא עושים הופעות כמעט בכלל ואם כבר הם מצטלמים הם עושים זאת חבושים במסיכות. מה שגורם לי לתהות אם יש קשר בין שם ההרכב למשהו שקרה לפנים שלהם.
בכל מקרה, הקטע I Take Time לקוח באלבומם הראשון שנקרא על שמם ויצא לפני שבע שנים.

למייספייס של הסכין | לרכישת האלבום

4. UNKLE – Tumstyle Blues
אנקל הוא הרכב… בריטי. איך לא. ×’'יימס לאוול וטים גולדסוורת'×™ הקימו אותו ומאז היו חילופים בחברי ההרכב (אם ×›×™ רובם נשארו חתיכים). בשנה שעברה הם חיממו פה את Nine Inch Nails שיופיעו כאן ממש באוסף עוד מעט. השיר ×”×–×” לקוח מאלבום הטרי More Stories שאמור לצאת השנה.

למייספייס של הדוד

5. Onili – Games (ndv rmx)
אונילי היא חתיכה מקומית, משלנו, למרות שגדלה וחיה בצרפת עד לפני מספר שנים. היא עושה אלקטרופופ מגריב ומהנה וממש עכשיו השיקה את הסינגל Games, מלווה ברמיקסים של מיטב מוחות ארצנו, ממנו בחרתי את זה של נדב רביד.

למייספייס של אונילי | לרכישת הסינגל עם ורודה במוזיקנטו!

6. Digitalism – Zdarlight
אז היינו בבריטניה, שוודיה, צרפת-ישראל… עכשיו בגרמניה. גם דיגיטליזם ההוא למעשה צמד חתיכי למדי שעושה מוזיקה אלקטרונית ש(לפחות לפי וויקיפדיה) מושפעת מפסקולים של סרטים ישנים. הקטע Zdarlight יצא בעבר כסינגל אולם מופיע באלבום מהשנה שעברה, Idealism

למייספייס של דיגיטליזם | לרכישת האלבום

7. Calvin Harris – The Girls
קאלווין האריס חגג לא מזמן יומולדת 24 וכבר הספיק להפוך ליוצר מוערך. והוא גם סקוטי. וחתיך נורא.
הוא החל ליצור מוזיקה בגיל 15 אך לא ממש יצא לו מזה הרבה והוא נאלץ לעבוד בסופרמרקט עד שלאט לאט הוא צבר פופולריות והתגלה על ידי חברות כמו סוני ו-EMI בזכות העמוד שלו במייספייס. כמו יוני בלוך, אבל יותר שווה. מפה לשם הוא הגיע לעבודה עם קיילי מינו (כמו אפרת גוש, אבל לא) ומפה הדרך לתהילה קצרה.
בשנה שעברה יצא אלבומו הראשון וההו-כה-מגניב "I Created Disco" שממנו לקוח השיר הזה. אגב, יש לו קליפ ממש צבעוני!

למייספייס של קאלווין האריס | לרכישת האלבום

8. Justice – D.A.N.C.E.
וחוזרים לצרפת עם ההרכב המוכר כבר, Justice, שהוציא השנה את האלבום שאותו ציינתי בתחילת הפוסט, Cross. ואחרי לא מעט התלבטות גם בחרתי בשיר ×”×›×™ מפורסם מהאלבום, ×›×™ הוא פשוט… פשוט בן-של-מוכרת-מזון. ומשום מה בהופעות יש על הבמה צלב גדול וזוהר. מי אמר שמוזיקה זו לא חוויה דתית?

למייספייס של ג'אסטיס | לרכישת האלבום

9. LCD Soundsystem – North American Scum
עוד אלבום שעשה חיל השנה הוא Sound of silver של LCD Soundsystem, מבית היוצר של ג'יימס מרפי החתיך. אני חושב שאחרי ג'אסטיס זה האלבום השני שהורדתי ונורא אהבתי אותו. יש בו משהו אחר, ברגעים מסוימים קצת יותר רוקיסטי וחם (כמו בשיר הנוכחי, או בשיר New York I Love You, But You're Bringing me Down) ובכלל נותן קו קצת יותר קרוב אל הלב. אני חושב.

למייספייס של אלסידי סאונדסיסטם | לרכישת האלבום

10. Uffie – Hot Chick (bonus beat)
Uffie היא חתיכה של ממש. במקור אמריקאית, היום צרפתייה, באמצע מהונג-קונג, כולה בת עשרים. אלבום הבכורה שלה היה אמור לצאת בסוף השנה שחלפה לה ממש עכשיו, אך זה עוד לא קרה. בינתיים היא הספיקה להתארח באלבומם של ג'אסטיס (בשיר The Party, חפשו אותו) ולהוציא מספר סינגלים מעולים, ש-Hot Chick הוא אחד האהובים עלי מביניהם.

למייספייס של Uffie | לאתר הבית של קנטאקי פרייד צ'יקן

11. Nine Inch Nails – Vessel
אהה… ניין אינץ' ניילז. אני לא צריך להרחיב על כמה שטרנט רזנור חתיך נכון?
אז כשהכרתי את NIN בזכות רנן שמעתי כל הזמן את המילה Industrial בהקשר הסוגתי של העניין. וכל ×–×” טוב ויפה, אבל כאמור – אני לא מדבר ×–'אנרית וזה לא מדבר אליי. מבחינתי השיר ×”×–×” יושב בול על כל ×”-feel האלקטרוני ×”×–×”. ואצטט ברשותכם את מורי ורבי, גיאחה (מהפוסט ×”×–×” בסיטימיול): "מאז ומתמיד ידע רזנור לרתום רעשים לא-מוזיקליים לטובתו, בין אם אלה אקורדים דיסוננטיים, ביטים תעשייתיים או דיסטורשן מהגיהינום. אבל באלבום ×”×–×” יש שימוש מושכל ונרחב יותר ברעש לבן, פרופר… ב- Vessel הרעש הלבן הופך לכלי × ×’×™× ×” כמעט, ונוכח גם בקצוות של התופים כמו דיסטורשן אלקטרוני או "קליפיניג", כמו שקוראים לזה אנשי אולפן. רזנור חוזר בשיר ×”×–×” למוטיבים המוכרים אצלו של שליטה / השפלה, והשילוב המעולה של הביטים האלימים יחד עם התפרעויות הסטודיו-מניפוליישן שלו בשתי הדקות האחרונות הן הפגנה מסוכנת ומוצלחת של כוח וכאוס".
אין לי מה להוסיף.

למייספייס של NIN | לרכישת האלבום

12. Bonde Do Role – James Bonde
אז היינו הרבה באירופה וקפצנו עכשיו לארצות הברית. בואו נדרים מעט לברזיל. Bonde Do Role הוא הרכב ברזילאי חתיך שגם התגלה דרך המייספייס. הם שחררו מספר סינגלים שעשו שמות בעולם (ואפילו היו בפרסומת לנוקיה!) ובשנה שעברה את האלבום "With Lasers". ומאז הם כמעט התפרקו, אבל ככל הנראה שהם עוד יחד.

למייספייס של בונדדורולה | לרכישת האלבום

13. CSS – Let's Make Love
CSS הוא מונח שמוכר לי קודם כל מתהליך בניית האתר ×”×–×”. אבל ×–×” לא משנה כרגע, ×›×™ ×–×” גם השם של עוד הרכב ברזילאי. המשמעות היא קיצור של Cansei de Ser Sexy, שמשמעו: מאסתי בלהיות סקסי. אבל הם עדיין חתיכים, ירצו או לא. אגב, ככל הנראה השם שלהם נגזר מהתבטאות אומללה של ביונסה. הם התגלו… כן, דרך האינטרנט. אני מתחיל לזהות פה משהו רוטיני ואלבומם הסלף-טייטלד יצא ב-2006 ברחבי העולם.

למייספייס של סיאסאס | לרכישת האלבום

14. Erik Sumo – Summertime (cover)
ונחזור למרחבי אירופה עם אריק סומו שמסיים את האוסף. אריק סומו הוא בחור הונגרי חביב שאף הגיע להופעה בארץ החודש. גם לו יש שם אמיתי קשה להגייה (אמברוס טובישאזי) והוא די חתיך. כשהוא לא אוכל יותר מדי פפריקה כמובן.
לפני כשנתיים הוציא את האלבום My Rocky Mountain ואם יורשה לי לצטט את פופטארט (עוד נציגה של משפחת העונג שלאט לאט תהפוך ליותר גדולה ממשפחת תאקט): "שאמנם היו לו את רגעי השפל שלו, אבל גם רגעי שיא לא חסרו לו. או במילים אחרות, היו שם הרבה רעיונות טובים, אבל חלק לא היו גמורים ולפעמים נשמעו מקושקשים מדי".
למייספייס של אריק סומו | לרכישת האלבום

עד כאן להפעם חברים. מי שקרא עד לכאן מגיע לו פרס! ניתן לבקש פרסים בתגובות. או לספר לי איך היה.

8 תגובות בנושא “הדים מן האמבט – ינואר 2008: איך הפסקתי לפחד והתחלתי לאהוב אלקטרוניקה

  1. אני חייבת לציין שאני ממש מבסוטה (ואף גאה במקצת) מהעובדה שלמדת לחבב את NIN.

  2. לטאה יקרה, כאן זנב !
    שיחקת אותה עם הרגל הקופצת. הבעיה, מה עושים איתה עכשיו …

  3. השיר של UNKLE הוא בעצם מיקס לשיר של AUTOLUX באותו השם.

  4. יפה יפה.. טוב לראות שאתה נחשף לזרמים חדשים 🙂

    יש לי המלצות לדברים קצת יותר רגועים אם אתה מעוניין (downtempo ו lounge)

  5. יוהו – תודה לכולם שהגיבו בינתיים!

    שרון, אין ספק שאת יכולה להרגיש גאה. כשאני חושב על זה, אלמלא את, לא הייתי בכלל מגיע להופעה שלהם.

    יובי, אני תמיד מעוניין. תרגיש חופשי להמליץ 🙂

  6. אוסף משובח!

    הייתי חייבת (לא תופסת במילה), אבל קשה לקרוא לכל מה ששמת אלקטרוניקה.
    היום משתמשים במחשב בכל הפקה, קטנה וביתית ככל שתהיה.
    אלו בבסיסם שירי פופ/רוק שמסתמכים על אלקטרוניקה וסימפולים.

    שולחת אותך להאזין לChemical Brothers ולDJ Shadow

    נ.ב. חולה על MIA חולה חולה חולה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.