התהפוך פקח עורו ועיריה חברורותיה?

אני לא צריך לספר לאפאחד שיש מצוקת ×—× ×™×” בתל אביב, ובעיקר במרכז העיר. כמי שגדל בעיר ונהג בה מהרגע שקיבל רשיון, אני מכיר היטב את הקושי למצוא ×—× ×™×” ליד הבית בשעות מסוימות, בעיקר בשעות הערב והלילה. לא פעם ולא פעמיים חזרתי לשכונה בשעה מאוחרת והתחלתי את המסע המפרך למציאת ×”×—× ×™×”. מסע שיכול לארוך דקות ארוכות, ואף יותר. על בשרי חוויתי חיפושי ×—× ×™×” שנערכו שעה תמימה (!) – ×”×™×™, אפילו פעם אחת נאלצתי לנסוע לתחנת דלק באמצע חיפוש ×—× ×™×” לילי…

כל תושב בשכונה עירונית זו או אחרת לומד עם הזמן להכיר את הטריקים למציאת חניה מהר יותר. יש רחובות נסתרים שבשעות מסוימות קל למצוא בהם חניה או מגרשי חניה של בתי ספר שבשעות הלילה פתוחים לטובת תושבי האזור. לפני מספר שבועות מגזין טיים-אאוט פרסם מדריך לחניות כאלו, אך אין ארכיון לקשר אליו (אם למישהו יש גרסה סרוקה, ספרו לי על זה)אפשר למצוא אותו כאן (תודה לע'). אחד הטריקים בשכונה שלי, שידוע היטב לתושבים, הוא חניה עם שני גלגלים על המדרכה ברחובות קטנים מסוימים. מדובר ברחובות בהם מדרכה אחת צבועה בכחול לבן והשניה באדום לבן ובשעות הערב-לילה (החל מ-17:00 עד ל-9:00 למחרת) ניתן לחנות בצד הצבוע אדום לבן, עם שני גלגלים על המדרכה. זאת בתנאי שהרכב אינו מפריע לתנועה ויש לו תו אזורי של השכונה. ליד הבית שלי זה קרה בעיקר ברחובות בר אילן ורש"י, אבל אני בטוח שיש רחובות נוספים.
האם מדובר בתקנה רשמית? האמת שאני לא יודע. מה שאני יודע זה שמדובר בסטטוס קוו שהיה ידוע ומוכר על ידי התושבים והעירייה כאחד. אחרת אין דרך להסביר את העובדה שמעולם לא קיבלו דוח"ות על חניה כזו, שלא לדבר על גרירה. יתרה מזו, החל מהשעה 9:00 בבוקר, כאמור זו השעה בה לא ניתן יותר לחנות על המדרכה, רכבים סוררים נגררו על העירייה כעונש על סניליות בעליהם (כפי שחוויתי פעמיים כואבות).

2421612334_fa8b9968e3
ככה נראית מצוקת חניה

אך השבוע התחולל שינוי. יום אחד מצאתי בכניסה לבניין עמוד A4 עליו מודפסת הודעה שהעירייה החליטה להפסיק את ההתנהלות הזו ולקנוס כל רכב שחונה באדום לבן ב-500 ש"ח, כמובן בלי לתת שום התרעה מוקדמת לתושבים. כשחזרתי לרכבי שעתיים אחר כך אכן מצאתי שעל השמשה מתנוסס לו דו"ח צבעוני (שהרי לרגל חגיגות המאה העירייה פינקה אותנו בדוח"ות צבעוניים ועליזים). לטובת ההגינות יש לציין שמדובר בדו"ח ע"ס 250 ש"ח, לא 500. במקום לכתיבת הערה של המפקח נכתב "אדום לבן 2 גלגלים על המדרכה".
ולא רק אני, כל הרכבים באותו קטע רחוב שחנו בדיוק כמוני קיבלו דו"ח. כולם בעלי תו חניה אזורי תקף.

מה נסגר? האם העירייה סבורה שהיא פתרה את בעיות החניה באזור ועכשיו סוף סוף יש לנו אלטרנטיבה אחרת לחנות בה ולכן יש לקנוס אותנו על מה שתמיד עשינו? האם העירייה החליטה סוף סוף להפגין רגישות כלפי הולכי הרגל ולפנות את המדרכה מהמכוניות החוסמות אותה? או שאולי העירייה נתקפה צמא עז למזומנים? חישוב זריז יראה שבאותו ערב הפקח רשם דוח"ות בסכום מצטבר של 2,500 פחות או יותר, רק בבר אילן לפי הערכה שלי שיש מקום לעשר מכוניות באותו קטע רחוב? (בכל זאת, מישהו צריך לממן את המשכורות לסגני ראש העיר)

אני לא יודע מה הסיבה לשינוי הזה, אבל כך או כך לא צריך לקבל אותו כמות שהוא. אם קיבלתם דו"ח כזה, יש לכם עילה טובה מאוד לביטולו. קבלו את תגובת העירייה לפניה של עיתון "העיר" מהשבוע האחרון, באותו עניין:

העירייה לא רק שלא ביצעה כל שינוי באכיפת חניה במרכז העיר, אלא הוסיפה עוד 140 מקומות חניה על סימון אדום-לבן בשעות הלילה. בכל מקרה, בשעות הלילה העירייה אינה אוכפת עבירות חניה שאינן מהוות הפרעה ממשית לתנועה ולהולכי הרגל.

(ההדגשה שלי)

ואני אומר, מה הם חושבים שאנחנו, מטומטמים? אי אפשר מצד אחד לבוא ולומר שלא בוצע כל שינוי באכיפת החניה במרכז העיר ומצד שני לחלק עשרות דו"חות ולצפות שאף אחד לא יגיד כלום וכולם ישלמו את הדו"חות האלו.
אל תבינו אותי לא נכון, אני לא מתנגד לתשלום דו"חות באופן גורף. נהפוך הוא, אני חושב שמי שחונה במקום אסור, בידיעה, צריך לשלם. אבל במקרה דנן מדובר בשינוי של סטטוס קוו ידוע, אין שום סיבה להסכים לכך. אני ממליץ לכל מי שקיבל דו"ח כזה לגשת היישר לערער ישירות דרך אתר העירייה (אפשר לעשות את זה כאן) ולדרוש צדק.
ולנוחיות הציבור, אני מצרף את הטקסט שצירפתי לערעור שלי. כל אחד יכול להשתמש בו, עם שינוי הפרטים המתאימים:

שלום רב,
אני תושב העיר המתגורר ברחוב ______. לרכבי תו אזורי מתאים. במשך שנים אני חונה בלילות עם שני גלגלים על המדרכה באדום-לבן ברחובות בר אילן ורש"י, כפי שנהוג על ידי כל תושבי השכונה. כידוע לכם, הסדר זה מוכר ומוסכם על ידי העירייה, כל עוד הרכב איננו מפריע לתנועה וחונה בין השעות 17:00 בערב ל-9:00 למחרת.
בתאריך ________ חניתי ברחוב ______ באותה הדרך. בשעה _____ קיבלתי דו"ח על חניה ב"אדום לבן 2 גלגלים על המדרכה", על סך ____ שקלים. יש לציין שיחד איתי קיבלו את הדו"ח כל שאר הרכבים שחנו כמוני, רובם ככולם בעלי תו אזורי מספר 1.

מתן דו"×— ×–×” נוגד את הסטטוס קוו הרווח באזור מזה שנים, סטטוס קוו שנוצר עקב מצוקת ×”×—× ×™×” באזור, בעיקר בשעות הערב. יש לציין שבפניה של עיתון העיר לעירייה, מסרה העירייה בתגובה ש"העירייה… לא ביצעה כל שינוי באכיפת ×—× ×™×” במרכז העיר… בשעות הלילה העירייה אינה אוכפת עבירות ×—× ×™×” שאינן מהוות הפרעה ממשית לתנועה ולהולכי הרגל" (פורסם בעיתון "העיר", 30/1/09)

אי לכך, אני מבקש לבטל את הדו"ח הנ"ל.

שיהיה בהצלחה. בברכת חניה טובה לכולם.

5 תגובות בנושא “התהפוך פקח עורו ועיריה חברורותיה?

  1. אני לא יודע איפה אתה גר,

    אבל עם יד על הלב – כשאתה מחנה עם שני גלגלים על המדרכה –

    עדיין יכולים לעבור שם הולכי רגל? בלי לרדת לכביש? בלי להידחק או לקבל מכה בבטן ממראת הצד של האוטו?

    וכששניים באים משני כיוונים שונים? יש להם איך לעבור? בלי לטפס אחד על השני?

    ולקשישים עם הליכון?

    ואימהות עם עגלות? או אפילו עם סתם ילדים קטנים שצריך לתת להם יד?

    ולאנשים כאלה שצריכים כיסא גלגלים? נכים הם נקראים. הם יכולים לעבור במקום שאתה משאיר להם על המדרכה?

    אם התשובה לכל השאלות הנ"ל היא כן, אז אני מציע באמת לפנות לעיריה ולהציע להפוך את הסימון לכחול לבן וזהו.

    אבל אם לא, אולי אפשר לחשוב גם על זה.

  2. Greentul – במקרה שלי מדובר ברחובות בר אילן ורש"×™. אם אתה מכיר אותם אז תחשוב רגע על השאלות ותראה שהתשובה היא כן. ואם אתה לא רואה למה, או שאתה לא מכיר, אז אני אסביר. ברחובות האלה יש שתי מדרכות, אחת בכל צד, כמו בכל רחוב נורמלי. מדרכה אחת צבועה כחול לבן והשניה אדום לבן. על הכביש יש רוחב המספיק לשני רכבים. מה שאומר שכשרכבים חונים בצד של הכחול לבן, רק רכב אחד יכול לנסוע בכביש. מה קורה כשאני או כל מישהו אחר חונה עם שני גלגלים על המדרכה (שהיא כאמור הצבועה באדום לבן)?

    עם יד על הלב: הולכי רגל יתקשו לעבור במדרכה הצבועה אדום לבן. הם יאלצו להדחק בין המכוניות לגדרות הבתים. אבל יש להם את המדרכה מעבר לכביש שהיא פנויה להפליט.
    אותו דבר לגבי קשישים עם הליכון. ואמהות עם עגלות. או אפילו סתם ילדים קטנים שצריך לתת להם יד.
    ולאנשים כאלה שצריכים כסא גלגלים (תודה טל, אני יודע טוב מאוד איך הם נקראים), הם לא יכולים לעבור במקום שאני משאיר להם על המדרכה. אבל יש להם הרבה מקום בצד השני של המדרכה.
    עכשיו תחשוב גם על ×–×” שמדובר בהסדר ×—× ×™×” המותר בין חמש בערב לתשע בבוקר למחרת. מדובר על 16 שעות מהיממה, ×–×” הרבה, שני-שליש, אבל ברוב השעות האלו אנשים לא מסתובבים ברחוב (בעיקר לא קשישים עם הליכות, אמהות עם עגלות או סתם ילדים קטנים שצריך לתת להם יד) – אז במידה מסוימת הפגיעה היא מינימלית.

    נכון, אני יודע שהתשובה שלי לא מספקת. היא נשמעת כמו תשובה של נהג שמתנשא על כל הולכי הרגל האלו. זה לא ככה. גם אני הולך רגל וגם אני מעדיף את המדרכות שלי נקיות. הפתרון הזה רחוק מלהיות אידיאלי, אבל הוא יותר טוב מכלום והוא פותר בעיה להרבה אנשים, תוך פגיעה מינימלית כפי שהסברתי. ברגע שיהיה פתרון טוב יותר, אני אאמץ אותו בשתי ידיים ואשמח להפטר משיטת החניה בשני גלגלים.

    נ.ב.
    אי אפשר להפוך את הסימון לכחול לבן כי אז מן הסתם הרחוב ייחסם. לא בכדי החניה היא על המדרכה, על מנת לאפשר תנועת רכבים ברחוב.

  3. טוב, אני לא מתכוון סתם להוציא אותך רע – אבל הנקודה שלי היא כזו, אם ×–×” מקום שאפשר לחנות בו וזה לא מפריע לאף אחד, אז צריך לבקש שהוא ×™×”×™×” מותר לחניה. יש מדרכות שמוכשרות לחניה עם שני גלגלים על המדרכה, צבוע שם בכחול לבן יש סימון על המדרכה עד איפה מותר לחנות ויש שילוט מתאים שמנחה את הרכבים להחנות עם שני הגלגלים על המדרכה וגם מסביר באיזה שעות מותר לעשות את ×–×”. אני חושב שזה שיש מדרכה בצד אחד של הרחוב ×–×” לא בהכרח אומר שלא צריך מדרכה בצד השני, גם אם ×–×” רק בערב (אני מכיר כמובן את הרחובות רש"×™ ובר אילן, אבל לא זוכר בדיוק את מבנה הרחוב ורוחב המדרכה). אז זהו, אני פשוט חשבתי שלפני שמחליטים שזה לא מפריע לאף אחד צריך לחשוב גם על הולכי הרגל – וכאמור: אם ×–×” לא מפריע אז אפשר לפנות ולבקש את שינוי התקנות באיזור.

    אני יודע שזה לא פשוט למצוא חניה בעיר, אצלנו במסריק יש יחסית לא מעט, אבל עדיין אני עלול לחפש חניה במשך שעות אם לא אוותר ואחנה במרחק רב מאוד מהבית. אז הפתרון הטוב יותר שאימצתי לעצמי הוא פשוט לא להשתמש ברכב אם אני לא חייב. אני הולך לעבודה ברגל (20 דקות הליכה) או נוסע בתחבורה הציבורית. לפעמים זה מה שצריך לעשות. זה החלק המבאס של המגורים בעיר.

    שיהיה בהצלחה עם ביטול הדו"×—. נזכרתי שיש לי גם שלושה שאני צריך כבר לשלם. (חניתי באיזורים אחרים של תל אביב…)

  4. טל – בעקרון אתה צודק. אבל הדוגמה שאתה נותן, מדרכות שמוכשרות לחניה עם שני גלגלים על המדרכה, בסימון כחול לבן עם פס לבן שמגדיר עד איפה אפשר לחנות, לא מתאימה לרחובות כמו בר אילן ורש"×™. ×–×” פתרון שמקובל ברחובות רחבים יותר בהם עדיין נשאר מספיק מקום על המדרכה למעבר הולכי רגל (כולל עגלות וכד'). ברחובות האלו ×–×” פשוט בלתי אפשרי. אני לא חושב שיש טעם לשנות את התקנות באזור כשהן כבר ברורות להפליא (יש שלט מאוד ברור) – הבעיה היא שהן ברורות לתושבים אבל לא לפקחים…

    אתה גם כותב "אני פשוט חשבתי שלפני שמחליטים שזה לא מפריע לאף אחד צריך לחשוב גם על הולכי הרגל " ועל זה יש לי לומר שלדעתי דווקא במקרה הזה *כן* חשבו על הולכי הרגל, כפי שציינתי בתגובתי הקודמת. לא בכדי הגבילו את החניה הזו לשעות מסוימות.

    ולגבי הנושא של לא להשתמש ברכב – אני לא יכול להסכים איתך יותר. כמי שגדל בלב העיר אני מעריך טוב טוב את אפשרות ההליכה ברגל והנסיעה באוטובוס. אבל מה לעשות שלעתים אין אלטרנטיבה כזו – לפחות לא במערך התחבורה הציבורית הנוכחי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.