למה צריך להזהר מהומאופתיה

אני רוצה להקדיש את הפוסט הזה להומאופתיה. בשבוע האחון צצו בבלוגיה המקומית כמה פוסטים שעוסקים בהומאופתיה, כחלק מקמפיין שנקרא 1023 שיובא לארץ על ידי האתר שפינוזה.

שיאו של הקמפיין יהיה בשבוע הבא, ביום שישי הרביעי בפברואר, בכיכר דיזנגוף. במהלך האירוע יתכנסו אנשים, גם אתם מוזמנים, ובשעה 10:23 יקחו "מנת יתר הומאופתית"', במטרה להראות שלמעשה, אין בהומאופתיה שום דבר.

הקמפיין הזה, שנולד בבריטניה, מנסה להביא את ההומאופתיה למודעות כמה שיותר רחבה. או יותר נכון, לא את ההומאופתיה עצמה, שכן נראה שעל פי כמות המשתמשים ברפואה האלטרנטיבית הזו, היא לא צריכה המון יחסי ציבור. יותר נכון יהיה לומר שהקמפיין מנסה להביא למודעות את זה שהומאופתיה היא, איך נאמר את זה? קשקוש בלבוש.

אני אתחיל, ממש בזריזות, בהסבר קצר על מהי הומאופתיה, לטובת מי שלא מכיר.
ההומאופתיה הומצאה בסוף המאה ה-18 על ידי רופא גרמני בשם סמואל האנמן. היא נולדה במוחו כתגובה לכך שהרפואה ה"מודרנית" של התקופה היתה גרועה. הרפואה של אותו זמן היתה אמנות, ולא מדע. היא התבססה, בעיקר, על שתי טכניקות: הקזת דם ושימוש ב"תרופות" שהיו יותר כמו שיקויים שהכילו השד-יודע-מה ולא פעם גרמו יותר נזק מריפוי, ובכל מקרה לא היו מבוססים על שום הגיון ביוכימי או ידע מדעי מסודר. האנמן ראה את הכשלון של הרפואה הזו והחליט לעשות מעשה. מפה לשם הוא המציא את ההומאופתיה שהינה שיטת ריפוי המבוססת על שלושה עקרונות:

1. חוק הדומים. על פי חוק הדומים, ניתן לרפא תסמינים מסוימים על ידי חומר שגורם לאותם תסמינים בדיוק. לדוגמה, אם בליעת אפר של סיגריה גורמת לעלייה של חום הגוף, ניתן להשתמש באפר על מנת לרפא חום.

2. חוק הדילול. מסיבה זו או אחרת, האנמן החליט שעל מנת לחזק את את הכוח של החומרים, יש לדלל אותם כמה שיותר במים או באלכוהול. משום מה, הוא חשב שככל שהחומר יהיה מדולל יותר, הכוח שלו יהיה חזק. האנמן פיתח שיטה לדילול בסולם של מאות, והומאופתים משתמשים בערכי דילול מאוד גבוהים לפי השיטה הזו עד היום. כך למשל, נניח שארצה ליצור "תרופה" הומאופתית מסירופ פטל, אקח טיפה אחת של סירופ פטל ואדלל אותה ב-99 טיפות מים. זהו דילול ראשון שמסומן באות C. לאחר מכן אקח טיפה אחת מהנוזל המדולל ואוסיף אותה ל-99 טיפות מים חדשות. כך אגיע לדילול שני, שנקרא 2C. דילול זה מכיל ריכוז פטל של 0.01%. אבל למה לעצור פה? הומאופתים נוהגים לדלל הרבה יותר מזה, לפעמים עד 30C ויותר. למעשה מה שמקבלים בסופו של דבר הוא מים, לא פחות ולא יותר. בריכוזים האלו הנוכחות של מולקולות הפטל היא כל כך נמוכה, שלקרוא לה "זניחה" או "אפסית" יהיה מגוחך (אגב, כל הומאופת יודה בכך ללא בעיה). את המים האלו מוכרים בבקבוקים, או שמטפטפים אותם על טבליות סוכר קטנות ומוכרים כגלולות.

3. חוק הניעור. בשלב מסוים הגיע האנמן למסקנה שלא מספיק לדלל את החומר בטירוף ויש לעשות דבר מה נוסף על מנת להגביר את העוצמה של השיקוי: לנער אותו בנמרצות. לאחר כל דילול יש לנער את הבקבוק נמרצות, לפעמים אפילו להכות את הבקבוק במשטח גומי (האנמן התפרנס, בזמנו, ממכירת משטחים כאלו).

אלו העקרונות שעומדים בבסיס ההומאופתיה. אני חושב שכל בר דעת בעל ידע בסיסי בפיזיקה, כימיה או ביולוגיה יסכים שההגיון מאחורי השיטה דפוק.
לימים, חוקר צרפתי בשם ×–'אק בנבניסטה חשב שהצליח להוכיח שתרופות הומאופתיות פועלות גם על תאים בודדים וניסח את חוק זכרון המים, שלפיו המים זוכרים את המולקולות שהיו בהן כאשר נעשה הדילול וכך הכוח של החומר נשאר בהם גם כשהחומר עצמו כבר איננו. הוא אפילו ניסה להקים חברה שמתמחה בשיעתוק זכרון המים לקובץ דיגיטלי על מנת שניתן ×™×”×™×” לשלוח אותו במייל ולהעביר למים אחרים… (אגב, בנבניסטה ×–×›×” בשני פרסי איג נובל, והמחקר המקורי שעשה התברר כמחקר שנערך בצורה רשלנית, אבל ×–×” עניין לפוסט אחר אולי).

מים קסומים?

מקור

אז התיאוריה משונה, אבל אנשים רבים נשבעים שזה עובד. למה בכל זאת צריך להזהר מהומאופתיה?
יש הרבה סיבות טובות למה לא להשתמש בהומאופתיה. יש גם אנשים רבים שיפטרו את הסיבות האלו ויגידו שהומאופתיה איננה ניתן לשיפוט בכלים מדעיים והם רואים איך היא עוזרת מדי יום ביומו. בימים האחרונים נכתבו כמה פוסטים טובים שמאירים את הסיבות להזהר מהומאופתיה ואני רוצה להתייחס לנקודה אחרת בתמונה הזו.

ולשם כך אני רוצה לספר את סיפורו של אנדרו וייקפילד.

אנדרו וייקפילד ×”×™×” רופא בריטי. רופא מן המניין, לא הומאופת, אשר עסק במחקר על חיסונים. בשנת 1998 הוא פרסם בכתב העת הרפואי הנחשב Lancet, מאמר אשר טען שישנו קשר סיבתי ישיר בין החיסון המשולש (חיסון ×”-MMR) לבין אוטיזם. במאמר הוא תיאר 12 מקרים של ילדים אשר לאחר קבלת החיסון התחילו לפתח תסמינים של אוטיזם. ילדים שלכאורה היו בריאים לחלוטין לפני כן. המאמר ×”×–×” הצית היסטריה תקשורתית אדירה בבריטניה, אשר זלגה למדינות רבות נוספות והחלה בגל, או טרנד, של הורים שמסרבים לחסן את ילדיהם ×›×™ הם למדו מהמחקר של וייקפילד שחיסון גורם לאוטיזם. ולא מדובר על כמה עשרות של משוגעים לדבר. מדובר על כמויות כל כך גדולות של הורים עד שבחוף המערבי של ארצות הברית נרשמו התפרצויות מחודשות – עד לרמת מגיפה כמעט – של מחלות שהרפואה המודרנית הצליחה כבר למגר מהעולם.

בשנת 2004 פרסם העיתונאי בריאן דיר מהסאנדיי טיימס, תחקיר אשר חשף שוייקפילד קיבל מימון ישיר מגורמים שביקשו להוכיח שחיסונים הינם מסוכנים, כך שהיה מדובר במצב של ניגוד עניינים. מאוחר יותר באותה שנה, עשרה מתוך תריסר החוקרים האחרים שהיו חתומים על המאמר משכו את תמיכתם במחקר והחלו להסתייג מהמסקנה בדבר הקשר בין החיסון המשולש ואוטיזם.

בריאן דיר לא הסתפק בכך והמשיך לחקור את הנושא. הוא חשף עדויות רבות אשר הובילו לחקירה של מועצת הרפואה הכללית הבריטית אשר בשנה שעברה הרשיעה את וייקפילד במסירת נתונים כוזבים ובניצול לרעה של ילדים מוגבלים. רשיון הרופא שלו נשלל. עוד בשנה שעברה, החליטו עורכי כתב העת Lancet למשוך את המאמר המקורי של וויקפילד מהרשומות. זהו לא צעד של מה בכך, אלא צעד חריג שלא מתרחש הרבה בעולם המדע ומשמעותו שכתב העת, והקהילה המדעית אותה הוא מייצג, לא מקבלים את המחקר ואת מסקנותיו.

בינואר השנה, המשיך דיר לפרסם את ממצאי החקירות שלו. הפעם מתברר שוייקפילד ועמיתיו לא בדיוק טעו בפירוש התוצאות שלהם, אלא שוייקפילד זייף והמציא נתונים. למעשה, חלק מהילדים שהוצגו במחקר כסובלים מאוטיזם רגרסיבי (מקרה שבו ההתפתחות הראשונית תקינה ולפתע נערכת התדרדרות) סבלו למעשה מאוטיזם קלאסי (שבו אין התפתחות ראשונית תקינה), וחלקם לא אובחנו כלל כאוטיסטים.

איך כל זה קשור להומאופתיה?
כזכור, ההומאופתיה נולדה כתגובת-נגד לרפואה שהיתה אולי ממוסדת, אבל לא היו לה הרבה פתרונות. אנשים, באופן טבעי, חיפשו משהו טוב יותר. משהו שאם לא יירפא אותם, לפחות לא יהרוג אותם. גם כיום, רבים מן הפונים להומאופתיה עושים זאת מתוך חוסר אמונה ברפואה המודרנית, ולא פעם מתוך ייאוש לאחר שלא מצאו בה את הפתרונות המתאימים. אך יש לזכור שהרפואה המודרנית של היום איננה הרפואה המודרנית של תקופתו של האנמן. במאתיים השנה שחלפו הרפואה והמדע בכללותו התפתחו באופן אסטרונומי. הכלים המדעיים שיש לנו היום מאפשרים לנו לברור בין טכנולוגיות ושיטות לריפוי, להבחין איזה תיאוריות בנוגע למחלות ולתרופות הן נכונות ואיזה הן שטות, כך שהידע שלנו חזק הרבה יותר מאי פעם.

בתנועת האנטי-חיסונים, כך לפי ההתרשמות שלי מאתרי אינטרנט רבים שיצא לי לבקר בהם, אפשר למצוא לא מעט הומאופתים. הומאופתים רבים המליצו וממשיכים להמליץ להורים לא לחסן את הילדים שלהם בחיסונים מודרנים "מסוכנים" ולהעדיף במקומם את המים שהם מוכרים להם. זה לא חד-חד-ערכי, כמובן. לא כל ההומאופתים מתנגדים לחיסונים ולא כל מתנגדי החיסונים הם הומאופתים, אך הקשר הזה קיים והוא ברור. להומאופתים רבים יש הרבה מה להרוויח מהפניית המטופלים שלהם כנגד הרפואה המודרנית, והם יעשו זאת בשמחה תוך שהם מסתמכים על עדויות מפוקפקות כמו המחקר של וייקפילד.

זו אחת הסכנות האמיתיות ההומאופתיה, לדעתי. שהיא מסיתה את הדעת מידע אמיתי, שנבנה באיטיות ותוך כדי זהירות מקפיצה למסקנות. אין לי בעיה אם אנשים פונים להומאופתיה במקביל לפנייתם לרפואה המודרנית. אם יעשו זאת, שיבושם להם ולארנקם (ורצוי שיעשו זאת לפחות מתוך הבנה וידע של מהי הומאופתיה).

הבעיה האמיתית מתרחשת כאשר אנשים בוחרים בהומאופתיה במקום ללכת לרופא מודרני. אנשים שלוגמים "תרופות" הומאופתיות במקום ללכת לכימותרפיה. אנשים שלוקחים תכשיר הומאופתי שעשוי מכבד ולב של אווז שנטחנו ודוללו ברמה גבוהה כאשר הם סובלים משפעת (אני לא צוחק, תיארתי את התכשיר "אוסילו", שמגלגל מדי שנה כמה מיליארדי דולרים). אנשים שלא לוקחים חיסונים ובמקומם בולעים כדורים הומאופתיים. האנשים האלו ניזונים מידע שגוי, חסר הגיון, מטופש. אחרי הכל, הומאופתיה לא עובדת. לא באמת. אין מאחוריה דבר וחצי דבר של אמת. מה שכן יש פה הוא אפקט פלסבו משובח. ואת זה חשוב לדעת ולהבין.

למידע נוסף, כדאי לגלוש באתר של הקמפיין אשר מכיל מידע רב על מהי הומאופתיה, מדוע היא מסוכנת ועוד.
עוד מומלץ הקומיקס ×”×–×” שמסביר יפה מהי הומאופתיה ומהי לא. ועוד מאותו יוצר – הסיפור של אנדרו וייקפילד בקומיקס.

14 תגובות בנושא “למה צריך להזהר מהומאופתיה

  1. פינגבאק: Tweets that mention למה צריך להזהר מהומאופתיה | לטאת האמבט -- Topsy.com

  2. מבלי להיכנס לדיון על יעילות / שרלטנות ההומיאופתיה אני רק רוצה להגיד שהפוסט נראה בנוי בצורה הבאה: אני מציע לכם להיזהר מהומיאופתיה כי פעם היה חוקר (שהוא לא הומיאופת) שזייף תוצאות מחקר כדי להראות שחיסון ה MMR גורר אוטיזם ובגללה נוצרה תנועת אנטי חיסונים גדולה שהרבה מאוד הומאופתים נמנים עליה.

    הערה: רציתי לכתוב אנקדוטה, יצא לי כמעט פוסט.

    תנועת האנטי חיסונים בארץ מונהגת בראשותו של אירגון חסון. נכון, שבין חבריו ומיסדיו נמנים גם הומאופתים, אך לא רק. אחת הדוגמאות הטובות ביותר לנושא היא חיים רוזנטל שנושא את דגל המאבק בחיסונים. מי שצפה ב"סידרת התיעוד" מה הורג אותנו של ערוץ 10 בוודאי זוכר את הפרק על החיסונים, שגם שם אפשר לראות את חיים רוזנטל מככב. חיים רוזנטל הוא אחד מבכירי ההומאופתים ולכן קל לקחת אותו בתור דוגמא ומופת כהומאופת שיוצא נגד חיסונים, תמיד תוך כדי השמטה של עובדת היותו גם (ולמעשה קודם כל) רופא.

    אני לא יכול להגיד שאני אוהב את ארגון חסון, רוב הקמפיינים שלהם מבוססים על הפחדה תוך שימוש בהצגה של "עובדות". כך לדוגמא בעמוד הנוגע לחיסון ה MMR החלק המודגש הוא בעיקר רשימת תופעות הלוואי כפי שהן מופיעות (לטענת הארגון לפחות) על העלון שמגיע ביחד עם החיסון.

    הבעיה עם הפחדה כזו היא שלמרות שברציונל אתה מבין את החשיבות של החיסון במספרים גדולים, כשאתה מגיע לרגע שבו צריך לחסן את הילד הלב שלך מתחיל לדפוק. וכן, כשהיצרן מזהיר אותך שתופעת לוואי של המוצר שלו היא מוות, החשש ברור.

    אגב, מתוך ההכרה בידע הזה, משרד הבריאות כן מאפשר לפצל את החיסונים, כך למשל את החיסון המחומש אפשר לפרק לחלק ממרכיביו, ולמרות שכל אחות בטיפת חלב תסביר לך שזה שטויות ושפשוט כדאי לתת את הזריקה ולגמור עם זה, הורים שיתעקשו יקבלו את הפיצולים הללו.

    אגב, אני לא מכיר את הסטטיסטיקות המדויקות, אבל למיטב זכרוני כשבודקים את אחוז הילדים הלא מחוסנים מוצאים את רובם דווקא באוכלוסיות של החרדים וערבים. בעוד שאצל הערבים זה נגרם במקרים רבים בגלל הזנחה של המדינה (מחסור בטיפות חלב, חוסר הקפדה, חוסר הסברה וכ') הרי שבאוכלוסיות החרדיות זה בעיקר קורה כי הרב אסר ולא כי ההומאופת אסר.

  3. רק הערה קטנה לעניין התפרצויות מחודשות של מחלות. לפני כמה זמן למדתי שלא צריך להרחיק עד החוף המערבי של ארצות הברית כדי ללמוד על התופעה, ושבחדר המיון של בית החולים סורוקה בבאר שבע גם שמו לב לזה. אציין בזהירות שאני שמעתי על זה מסטודנט לרפואה שמתמחה בסורוקה, וזה לא מחקר מתודי מסודר.

  4. ניצן, אתה צודק שהקשר בין הטענות שלי נגד ההומאופתיה לנושא של החיסונים איננו אחיד ומהודק. הבאתי את הסיפור הזה כדוגמה לסכנה שקיימת, לדעתי, כאשר אנשים מתעלמים מידע מדעי קיים ומסודר ועוסקים בהפחדה נגד הממסד הרפואי המודרני. זה מה שקרה עם וייקפילד וקורה בחלק גדול מהמאבק נגד החיסונים. הדוגמה היא קצת חיצונית להומאופתיה וחשבתי שאולי כך אצליח להדגיש גם את הסכנה בהומאופתיה, שעושה משהו דומה.

  5. ערן, לפני שנתיים כמדומני, היה סיפור עם ילד שחלה במחלה זו או אחרת והוריו מנעו ממנו טיפול רפואי בבית חולים כי הם היו בטיפול הומיאופתי.
    הסוף היה שהילד נפטר, אם אני לא טועה היה מדובר בילד חרדי והיה סיפור שלם עם החטיפה של הגופה שלו על ידי קיצונים שהתנגדו לנתיחה של הגופה, אבל בהחלט יכול להיות שאני עושה פה מישמש.

    רציתי להגיד לך שזו יכולה להיות אנקדוטה טובה בהרבה ללמה לא הומיאופתיה, אבל בסופו של דבר אני אגיד לך מה שאמרה אישתי (ההומאופתית) – זו לא ההומאופתיה שהרגה את הילד אלה הוריו המטומטמים.

  6. חוץ מזה, ובלי קשר בכלל – יש לך איזו פאלטה בערכה שגורמת להדפסה של סימן שאלה מיותר בראשו של כל עמוד. (לא יודע אם רואים בכל הדפדפנים או רק בכרום, אבל בהצגת קוד מקור הוא בהחלט בולט).

    היות וזה מופיע רק בעמודי פוסטים אני מהמר שזה בתוך single.php, אני מניח שניסית לסגור קטע קוד php בדיוק לפני הקריאה ל php get_header ופיספסת.

  7. פינגבאק: 10:23 בבלוגוספירה | שפינוזה

  8. אנקדוטה פרטית לגבי פגעי ההומאופתיה: כשהייתי בת 19 פניתי להומאופת ידוע-שם לטיפול במצב רפואי כרוני שהתגלה אצלי שלוש שנים מוקדם יותר. לא משהו מסכן-חיים, לא משהו שמפריע בתפקוד היומיומי, אפילו לא משהו שמנע גיוס לצבא, אבל כן משהו שעתיד ×”×™×” ללוות אותי כל ימי. זו היתה ההתנסות הראשונה שלי עם רפואה לא-קונבנציונלית, והיא באה על רקע יאוש טוטלי מסדרה של רופאים שהתעקשו לתקוע בי מחטים ולעשות עוד ועוד בדיקות דם רק כדי להמהם "מעניין מאוד… קשה לתת כותרת לכל הממצאים האלה. כדאי שנבדוק גם את ×–×”, ואת ×–×”, ואת ×–×”".
    ההומאופת, שאת שמו הדחקתי לחלוטין, היה מבוסס בקליניקה נאה במרכז ת"א. היה משהו מאוד מרענן ב"איש מקצוע" שהתייחס אלי כאל אדם ולא כאל אוסף של סימפטומים ובדיקות מעבדה. הוא עשה אנמנזה מקיפה, בדרכו הייחודית, וגילה עניין מיוחד בחיבתי ללעיסת קוביות קרח. בסיום הפגישה הוא נתן לי שלוש גלולות סוכר פצפונות, הבטיח לשלוח אלי מנה נוספת (כפי שאכן עשה), וגבה כמה מאות שקלים. אה, כן. הוא גם הורה לי לשנות את המינון של התרופות הקונבנציונליות שלקחתי.
    הייתי בת 19. האיש נראה רציני. לא ידעתי מהחיים שלי. עשיתי כדבריו. ועשיתי כדבריו גם בפגישה השניה, כשהוא שיחק עוד קצת עם המינון של התרופות.
    למזלי, לא היתה פגישה שלישית. בחודשים שחלפו אותו מצב רפואי, שהיה לחלוטין manageable, התדרדר, והתחלתי להרגיש ממש רע. איכשהו התעשתתי, זרקתי את גלולות הסוכר לפח, התייעצתי עם הרופאים הרלוונטיים, ובסופו של דבר – אחרי למעלה משנתיים מרגע שהפסקתי את הטיפול ההומאופתי – הצלחתי לחזור לאיזון.
    לא נתתי גט כריתות לרפואה משלימה בעקבות ההתנסות הזוועתית הזו; אני מאמינה ששימוש אחראי בשיטות מסוימות דוגמת דיקור הוא מאוד מועיל. אבל ההומאופת ההוא – ולא, אני לא יכולה לשלול את האפשרות שהוא ×”×™×” "חריג" בהנחיה המסוכנת שלו, אבל אני כן יכולה לציין שבאותה תקופה הוא ×”×™×” מאוד נחשב וזכה להמלצות נרגשות – הדגים יפה עבורי את הקשר בין "הומאופתיה" ו"שרלטנות".

  9. × ×¢×” – תודה על הסיפור. התיאור שלך, שסוף סוף יש איש טיפול שמתייחס אלייך כבנאדם ולא כאוסף של תסמינים הוא דווקא אחד הדברים שאולי תורמים ל"יעילות" של ההומאופתיה. התחושה שסוף סוף מישהו מתייחס אליך, מקשיב לך ונותן לך תשומת לב אמיתית, משהו שלעתים קשה לקבל מרופאים, דוחפת הרבה כוח לטובת אפקט הפלסבו.

    מצד שני, הסיפור שלך מתאר מצב מפחיד שהמטפל מעז להורות לך לשנות את המינון של התרופות הקונבנציונליות. זה ממש לא לעניין, ומעיד היטב על הנקודה שניסיתי להדגיש בפוסט.

    ניצן – תודה על העדכון, אני אבדוק את התבנית.

  10. שאלו לו לרב, האם מותר לאכול דגי כנרת בפסח, שהרי דייגים משתמשים בלחם לפתיון במהלך השנה, ופרורים נשארים במים.
    אמר להם הרב: בטל בשישים.

  11. Hi Eran,

    Good post. Two things though: one is that I was shocked, when studying pharmacology at TAU, to hear how _little_ we know about the actual way that different drugs work. Most were discovered by accident, and no one knows why they work. The fact that we can synthesize them, and draw their molecules, does not mean much… for instance, simple aspirin is an NSAID = "non specific anti inflammatory drug", which is a kind of drug that no one knows why it works!

    Anyway, just to say that I think people think that modern medicine is much more "explained" than it really is. In our course, for every drug the professor would describe the drug's effects, its side effects, show us the molecule, and then say "ok, now the mechanism: as usual, we don't know". I am not kidding.

    The second point is that unfortunately the different alternative medicines are usually lumped together… while homeopathy sounds like a real hoax, acupuncture and shiatsu are based on thousands of years of empirical research in the far east (much longer than our conventional medicine that is about 100 years old, or less), and are based on amazing models of the body and its workings. Just wanted to remind your readers that not all non-western methods are "sharletanut"

    –Yael

  12. יעל, תודה על התגובה.

    בקשר לנקודה הראשונה, את כמובן צודקת, אם כי לא ידעתי שזה עד כדי כך נרחב. מצד שני, בניגוד לרמדיז ההומאופתאים, התרופות האלו נכנסות לשימוש תחת פיקוח מחמיר ולאחר שעברו מחקרים מדעיים קפדניים (או לפחות כך זה אמור להיות. אני קורא עכשיו ספר מרתק על תרופות SSRI שטוען שזה לא בדיוק המצב)

    בקשר לנקודה השניה, שוב את צודקת. לכן לאורך כל הפוסט התייחסתי אך ורק להומאופתיה, ולא לכלל הרפואות האלטרנטיביות.

  13. הקשר בין וייקפילד להומיאופתיה הוא עוד פחות מקרי. ריצ'רד בר, עורך הדין ששכר את וייקפילד ומנהל את התביעות עבור JABS הוא חבר דירקטוריון האגודה להומיאופתיה בבריטניה.

    http://www.homeopathy-soh.org/about-the-society/Bod.aspx

    דרך http://www.quackometer.net/blog/2010/10/the-society-of-homeopaths-richard-barr-and-mmr.html

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.